De Frietkotgazet
Naar aanleiding van de erkening van de Belgische Frietkotcultuur als Immaterieel Cultureel Erfgoed door de Vlaamse-, de Franstalige- en de Duitstalige Gemmenschap alsook door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaf de Frietkotraad een unieke drietalige Frietkotgazet uit. Deze kan u hier raadplegen.
Week van de Friet
Ook al kan men tegenwoordig bijna overal ter wereld frieten eten, toch bestaat er slechts één land waarin een instituut deze levende traditie zo intens symboliseert als ‘de frituur”.
De beleving hiervan, ‘de frietkotcultuur’, is informeel met tal van ongeschreven rituelen, maar ook eigenzinnig en sociaal. De kunst om van eenvoudige en lekkere dingen te kunnen genieten is een levenskunst die we moeten (leren) koesteren. Het vakmanschap van de friturist is daarbij een essentieel onderdeel.
Frieten bakken is niet alleen een kunst, het is ook een vak
Samen met Horeca Vlaanderen, Navefri en Vlaio ondersteunt Vlaams minister Jo Brouns de Erkende Frituristen. Hij overhandigde op 4 juli 2022 de allereerste erkenningen bij friturist Ronny Voortmans van De Frietboetiek in Oudsbergen.
meer info: www.erkendfriturist.be
ApaqW
l’Agence Wallonne pour la Promotion d'une Agriculture de Qualité, vise, entre autres, à faire connaître et apprécier les spécificités de l'agriculture wallonne et à en développer une image positive, à promouvoir ses entreprises et de ses produits et à développer des actions pédagogiques.
Belgapom
Belgapom is de erkende beroepsvereniging van de Belgische aardappelhandel en -verwerking. Zowel op nationaal als internationaal vlak behartigt Belgapom de belangen van de Belgische handelaars in aardappelen, de bereiders-verpakkers, exporteurs, aardappelschilbedrijven, de aardappelverwerkende bedrijven en de handelaars in pootgoed. Ons land is de grootste exporteur van diepvriesfriet ter wereld.
Belgapom werkt ook aan het imago van de Belgische friet in de ganse wereld, en dit gebaseerd op de rijke en authentieke Belgische frietbeleving. Daarvoor werd een ambassadeur in het leven geroepen, met name James Bint, with a license to fry.
Belgapom heeft ook een boek uitgegeven (Nl, Fr en En) onder de titel : ‘De aardappel in België, het land van de friet’.
http://www.belgapom.be/ http://www.jamesbint.be/
Bie
Projectvereniging BIE is een intergemeentelijk samenwerkingsverband over cultuur, roerend en onroerend erfgoed, bibliotheken en archieven. BIE is actief in zeven gemeentes in het midden van West-Vlaanderen (Izegem, Roeselare, Ingelmunster, Hooglede, Moorslede, Lichtervelde en Staden). Meer info op www.bienet.be
Projectvereniging BIE herbergt onder meer erfgoedcel TERF, die het gemeenschappelijke erfgoedbeleid in de regio in goede banen leidt en samen met de vele lokale erfgoedprofessionals en – vrijwilligers het rijke lokale erfgoed op een laagdrempelige manier voor een zo groot mogelijk publiek probeert te ontsluiten. Meer info op www.bieterf.be
Erfgoedcel TERF is slechts een van de 19 erfgoedcellen in Vlaanderen en Brussel. Meer informatie over hun werking en de regio waarin ze actief zijn vind je op http://erfgoedcellen.be
Boerenbond
CAG
Centrum Agrarische Geschiedenis wil samen met andere geïnteresseerden de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven bestuderen, bewaren en toegankelijk maken.
Het bekijkt materieel en immaterieel erfgoed in een nationale en internationale context en heeft aandacht voor de interactie tussen verleden, heden en toekomst.
De werking van CAG is opgebouwd rond drie pijlers: erfgoedonderzoek, knooppunt en publiekswerking.
Het Interfacultair Centrum voor Agrarische Geschiedenis (ICAG) van de KU Leuven biedt de nodige wetenschappelijke ondersteuning.
Meer informatie: www.cagnet.be
Federatie Horeca Vlaanderen
.Vanaf begin 2016 hebben Navefri en Horeca Vlaanderen, de beroepsvereniging van de horecasector, beslist om nauwer samen te werken. Deze samenwerking zorgt voor gedeelde en dus ruimere kennis, een grotere representativiteit en bovendien kan u genieten van een nog betere dienstverlening en een hoop extra ledenvoordelen. Als u uw lidmaatschap hernieuwt bent u meteen lid van zowel Navefri als Horeca Vlaanderen.
Een overzicht van de lidmaatschapstarieven en alle ledenvoordelen vindt u via http://www.horecavlaanderen.be/ .
Fédération Horeca Wallonie
Flanders Food Faculty
Op vraag van Vlaams minister van Toerisme, Ben Weyts, bouwde Toerisme Vlaanderen aan de fundamenten van een Flanders Food Faculty.
De missie van de Flanders Food Faculty is Vlaanderen en Brussel als culinaire regio versterken en promoten. Het fundament is één uniforme strategie en een vijftal concrete acties (manifesto over de culinaire positie van Vlaanderen, een centraal infopunt, een Flanders Kitchen Lab, een Culinair Erasmus programma, Culinary Talents).
In mei 2016 werd de voorzitter van Navefri, Bernard Lefèvre, opgenomen als “17de Captain of Gastronomy”
Frietmuseum
Vlamingstraat 33, 8000 Brugge - www.frietmuseum.be - Tel: 050/34.01.50
Het museum is gevestigd in de Saaihalle, één van de oudste en best bewaarde historische gebouwen van Brugge (1399).
Het Frietmuseum is een unicum in de wereld. Het is het eerste museum dat de volledige historiek weergeeft van de oorsprong van de aardappel tot het ontstaan van de friet. De bezoeker zal er kennis maken met een interessante collectie apparaten in verband met de aardappelteelt en het oogsten, schillen, verdelen en frituren. Maar ook de friet in de kunst heeft haar plaats, in muziek en in beeld.
Na het historisch bezoek kan de bezoeker in de Middeleeuwse kelder de echte Belgische friet gaan proeven, met lekkere sausjes en allerlei vleespreparaten.
Home Frit' Home
Bondgenotenstraat 242, 1190 Brussel Tel: +32-495-23.01.63
Home Frit' Home in Brussel, dat is drie keer België: een Micromuseum van de Friet, een Belgische kunstgalerij en een ongewone gastenkamer in de stad.
Met meer dan 500 verschillende objecten en creaties, onthult het Frietmuseum in Brussel u alle aspecten van deze Belgische klassieker: geschiedenis, gastronomie, humor, songs, stripboeken, mode, postkaartjes, speelgoed en gadgets...
Openingsuren (gratis): elk eerste weekend van de maand - zaterdag: 13:30 - 18:30 / zondag: 13:30 - 18:00 - of op afspraak.
Immaterieel Erfgoed
Immaterieel erfgoed zijn de niet-tastbare gewoontes of gebruiken van vroeger die men koestert en nu nog doet. Het is de kennis of kunde die men levend wil houden en doorgeeft aan volgende generaties. Immaterieel erfgoed evolueert zo mee met de tijd.
http://www.immaterieelerfgoed.be/
Lekker van bij ons
Lekkervanbijons.be wil dé referentiesite zijn voor koken met producten van bij ons op het ritme van de seizoenen. Deze receptensite biedt de Vlaming elke dag inspiratie met haalbare recepten, kookvideo’s, tips en tricks en gezondheidsinfo. Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief of volg Lekkervanbijons via Facebook, Pinterest en Twitter
http://www.lekkervanbijons.be/
Le Petit Lancelot
Le Petit Lancelot est à la fois un service traiteur, un centre de recherche et un diffuseur de savoir dans le domaine de l’histoire de la gastronomie. Pierre Leclercq est Historien de formation, diplômé de l’Université de Liège en histoire er réalise un thèse de doctorat en histoire de la gastronomie à l’ULB.
Musee de la Gourmandise
Snackblad
Snackblad/Neo is het grootste gespecialiseerde vakblad voor de frituuruitbater/snackbaruitbater in België en brengt nationale en internationale info over de frituur-snackbarsektor, product- en bedrijfsnieuws, wetgeving, laatste evoluties in de sector, federatieberichten, frituur van de maand en andere frituur/snackbar reportages.
De doelgroep kan ook de digitale versie van het magazine online lezen of downloaden op ipad/tablet of smartphone op de website http://www.snackblad.be/
Syntra
Om de Belgische trots van "friet met mayonaise" te blijven bewaren én om de kwalitatieve voorsprong te behouden, heeft de sector nood aan vakbekwame frituristen die zich kunnen wapenen tegen de concurrentie van de fastfoodketens.
Syntra biedt daarom een opleiding aan tot frituuruitbater. In deze opleiding krijg je meer info over de start van een frituurzaak, de vergunningen, de hygiëne, de infrastructuur van een frituur,... De theorie rond warenkennis en grondstoffen (aardappelen, oliën en vetten, bijproducten) wordt aangevuld met heel wat praktijklessen die het belangrijkste onderdeel vormen van deze beroepsopleiding.
https://www.syntra.be/opleiding/friturist/
Unizo
VLAM
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw (VLAM) is een privaatrechtelijke organisatie die in opdracht van enerzijds de Vlaamse agrarische producent en de andere bijdragebetalende marktdeelnemer(s) en anderzijds de Vlaamse overheid, in binnen- en buitenland (de) marketing verzorgt van de producten en diensten van de landbouw-, tuinbouw-, visserij- en agrovoedingsectoren. Sinds 2000 organiseert VLAM de jaarlijkse Week van de Friet.
rolex replica watches Audemars Piguet Replica Watches www.topapwatch.com|Car Wraps
vzw Navefri - Unafri asbl
Schillekensberg 21 3460 Bekkevoort
info@navefri-unafri.be
Gebruik het invulformulier